Simptom Penyakit Ayam - Ayam Bengkak Mata

Ayam Bengkak Mata boleh dikaitan dengan Jangkitan Sinus (Sinusitis) atau keradangan sinus infraorbital (rongga udara di dalam lubang hidung ayam). Apabila ayam mempunyai jangkitan sinus, kawasan ini yang biasanya berongga boleh menjadi penuh dengan lendir, nanah, bahan buasir, serpihan selular, cecair dan tidak dapat mengalirkannya. Apabila ini berlaku, kerana sinus terletak sangat dekat dengan mata ayam, apabila tersumbat ini sering menyebabkan pembengkakan keliling mata dan permulaan konjungtivitis.

penyakit ayam bengkak mata
 

Penyakit berikut boleh menyebabkan sinusitis pada ayam: 

 1. Chronic Respiratory Disease CRD (Penyakit Pernafasan Kronik):
  Penyakit Pernafasan Kronik (CRD), yang juga dikenali sebagai jangkitan Mycoplasma Gallisepticum (MG), dianggap sebagai salah satu patogen utama yang menyebabkan penyakit pernafasan dalam ayam. Ia cenderung berkembang secara perlahan dan berperingkat serta dikaitkan dengan masalah pernafasan yang sederhana atau kronik. Ayam dengan penyakit pernafasan kronik sering menunjukkan tanda-tanda klinikal yang berkaitan dengan sistem pernafasan, termasuk tracheitis ringan, sinusitis, airsacculitis dan konjunktivitis. 
   
 2. Infectious Coryza (Coryza Berjangkit):
  Coryza Berjangkit adalah penyakit pernafasan pada ayam yang teruk, yang disebabkan oleh Avibacterium spp. Ia paling sering disebarkan direban apabila memperkenalkan ayam baru atau memasukkan semula ayam ke reban semula yang erkena jangkinan penyakit ini ditempat lain. 
   
 3. Infectious Laryngotracheitis: 
  Laryngotracheitis Berjangkit (ILT) adalah jangkitan saluran pernafasan ayam yang teruk, yang disebabkan oleh Laryngotracheitis Virus (LTV). Strain LTV bervariasi dalam perangsangan daripada strain yang sangat ganas yang sangat menular dan biasanya membawa maut, manakala strain yang berisiko rendah yang menyebabkan jangkitan yang ringan. 
   
 4. Swollen head syndrome (SHS) Sindrom Kepala Bengkak:
  Sindrom Kepala Bengkak adalah jangkitan saluran pernafasan atas penyakit yang sangat berjangkit. SHS disebabkan oleh jangkitan dengan Metapneumovirus Avian (AMPV), jenis pneumovirus yang dikelaskan kepada empat jenis (A, B, C, dan D). Tanda-tanda klinikal yang biasa dilihat dalam ayam yang dijangkiti virus termasuk pembengkakan sinus periorbital dan infraorbital, terutamanya di sekitar mata, ditambah dengan konjungtivitis ringan.
   
 5. Influenza Avian (AI)Selsema Burung:
  Selsema Burung adalah penyakit yang boleh dilaporkan amat mudah berjangkit ayam yang sekali-sekala dilihat dalam kumpulan belakang rumah. AI disebabkan oleh jangkitan dengan Virus Influenza A, iaitu sejenis Ortomyxovirus keluarga Orthmyxoviridae. Bentuk AI klinikal merangkumi secara meluas dari patogenik rendah (LPAI) kepada sangat patogenik (HPAI). Tanda-tanda klinikal boleh berbeza dari jangkitan ringan (ayam tunjukkan hilang selera makan, penurunan pengeluaran telur, penyakit pernafasan ringan, dan cirit-birit) untuk LPAI untuk pernafasan yang teruk, saraf, dan gastrousus (GI) tanda-tanda dengan HPAI (menyebabkan kadar kematian yang tinggi). 
   
 6. Fowl cholera (FC) Ayam Taun: 
  Taun ayam, juga dirujuk sebagai Pasteurellosis burung, adalah penyakit bakteria berjangkit yang disebabkan oleh Pasteurella Multocida dan memberi kesan kepada burung jinak dan liar di seluruh dunia. FC biasanya muncul sebagai penyakit akut, septikemik tetapi ia juga boleh berlaku sebagai penyakit kronik. Ayam matang lebih mudah dibandingkan dengan anak-anak muda, dan ayam belanda lebih mudah terdedah daripada ayam. Ayam yang berumur kurang daripada 16 minggu biasanya agak tahan.

Komplikasi

Komplikasi dengan sinusitis kronik yang teruk, pengumpulan lendir dan nanah bertukar menjadi puing-puing nekrotik, yang menjadi sangat membesar sehingga tekanan yang meningkat menyebabkan kerosakan pada nare, conchae nasal, operculum, dan rongga hidung ayam. Di samping itu, dengan sinusitis kronik, ayam berada pada risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan apa yang disebut sebagai 'mata yang tenggelam', di mana mata tenggelam ke dalam soketnya. Ini memberikan penampilan ayam 'kehilangan mata', dan biasanya hanya melibatkan satu mata, tetapi ia boleh berlaku di kedua-dua mata.