Salmonellosis

Salmonellosis adalah penyakit bakteria unggas yang penting, disebabkan oleh jangkitan dengan Salmonella spp. Jangkitan Salmonella nyata seperti beberapa penyakit dalam ayam, bergantung kepada spesies Salmonella yang bertanggungjawab.

Arizonosis: Arizonosis adalah penyakit septikemik ayam muda dan ayam belanda, yang disebabkan oleh bakteria Salmonella enterica subsp. arizonae (S. arizonae). Penyakit ini berlaku dalam bentuk akut atau kronik dan dicirikan oleh septikemia, tanda-tanda neurologi dan buta.

Penyakit Pullorum (PD): Penyakit Pullorum, juga dikenali sebagai Bacillary White Diarrhea, adalah penyakit sistemik akut anak ayam muda, yang disebabkan oleh jangkitan dengan S. Pullorum. Ini adalah terutamanya masalah untuk anak ayam yang baru menetas, yang mula menunjukkan tanda-tanda jangkitan klinikal dalam masa beberapa minggu setelah penetasan. Anak ayam boleh dilihat di bawah sumber haba, membuat kicauan pengsan dan bunyi mengintip yang berterusan. Anak ayam ini juga akan menghasilkan kotoran putih kapur yang menyebabkan mereka membina ventilasi putih yang berwarna putih (biasanya dikenali sebagai 'pasty pasty').

Tipu ayam (FT): Tipu ayam adalah penyakit septikemik akut atau kronik yang biasanya paling penting dalam ayam dewasa dan ayam belanda. Ia disebabkan oleh jangkitan dengan S. Gallinarum. Tanda-tanda klinikal berbeza bergantung kepada keparahan jangkitan. Ayam yang dijangkiti sering akan mati 5-10 hari selepas mereka pertama kali membangunkan tanda-tanda klinikal.

Paratyphoid (PT) Jangkitan: Paratyphoid (PT) Jangkitan adalah penyakit ayam biasa, biasanya lebih penting kepada anak ayam muda daripada orang dewasa. Ia disebabkan oleh beberapa jenis Salmonella spp yang berbeza. Yang paling biasa ialah S. Typhimurium dan S. Enteritidis. Pengujian PD dan FT telah dimasukkan ke dalam keperluan Program Kawalan Nasional NPIP, yang dilaksanakan di Amerika Syarikat untuk cuba meminimumkan peredaran kedua-dua penyakit dalam kawanan.

Pengujian PD dan FT telah dimasukkan ke dalam keperluan Program Kawalan Nasional NPIP, yang dilaksanakan di Amerika Syarikat untuk cuba meminimumkan peredaran kedua-dua penyakit di kawanan.

Tanda klinikal
-Dalam kesedihan
-Tumbesaran terbantut
-Cirit-birit warna putih dengan bening
-Dehidrasi
-Pengurangan pengeluaran telur
-Kematian

 

Pencegahan

-Menghapuskan populasi binatang liar liar di mana ayam disimpan.
-Pemerapan ayam dan penyiram ayam dilindungi dari pencemaran yang mungkin oleh najis burung liar.
-Tidak menggantung burung pengumpan liar kerana mereka akan menarik burung liar yang sendiri untuk menghantar pelbagai parasit, virus, bakteria, protozoa dan kulat.