Penyakit Ayam Kampung - Infectious Laryngotracheitis

Infectious Laryngotracheitis (ILT) adalah penyakit pernafasan yang sangat berjangkit mengenai ayam yang berlaku di seluruh dunia. Penyakit ini disebabkan oleh virus laryngotracheitis (LTV), juga dikenali sebagai Gallid herpesvirus 1, yang merupakan sejenis virus herpes. ILT dicirikan oleh lanjutan leher, bengkak, dan konjunktivitis (keradangan membran di sekeliling mata) pada ayam yang terjejas.

 

Infectious Laryngotracheitis  Infectious Laryngotracheitis

 

Tanda-tanda Infectious Laryngotracheitis (ILT) 

1.   Akut/Teruk

  • Masalah pernafasan teruk
  • Menarik nafas
  • Panjangkan tengkuk
  • Menghela nafas
  • Darah keluar dari mulut

2.  Kurang teruk

  • Air mata mengalir, hingus, bengkak di bahagian muka
  • Produksi telur berkurangan

 

Apa yang menyebabkan laryngotracheitis berjangkit?

ILT disebabkan oleh herpesvirus. Virus ini tersebar melalui hubungan langsung dengan burung yang dijangkiti atau melalui hubungan dengan burung mati yang tercemar, tisu burung, peralatan, perumahan, manusia atau haiwan lain. Walaupun virus ini mudah dibunuh oleh pembasmi kuman, fumigants dan cahaya matahari secara langsung ia dapat bertahan dalam sampah yang dijangkiti sehingga 2 bulan dan bangkai mati sehingga 12 bulan. Wabak cenderung berlaku di kawasan yang tinggi kepadatan ladang ayam dan vaksinasi mungkin satu-satunya saluran kawalan.

Pencegahan dan rawatan laryngotracheitis berjangkit

Tiada rawatan khusus untuk penyakit ini tetapi antibiotik untuk mengawal jangkitan bakteria sekunder dapat mengurangkan jangkitan. Vaksinasi boleh didapati menggunakan vaksin hidup yang dilemahkan tetapi pendekatan ini dapat menimbulkan penyakit. Prinsip biosekuriti yang baik seperti sanitasi yang berkesan dan prosedur kuarantin adalah langkah kawalan penting. Strain vaksin A20 telah dibangunkan dan cukup ringan untuk digunakan dalam broiler muda (ketika tersedia).