Penyakit Ayam Kampung - Infectious Bronchitis (IB)

Infectious Bronchitis (IB) adalah jangkitan pernafasan, virus yang berjangkit pada ayam, ia juga akan menjangkiti saluran urogenital dan gastrousus, penyakit buah pinggang. Tanda-tanda klinikal bronkitis berjangkit tidak spesifik dan ujian makmal yang diperlukan untuk mengesahkan diagnosis. Tanda-tanda klinikal sangat bergantung kepada tropisme (tisu yang berjangkit) ketegangan, tetapi biasanya merangkumi batuk, bersin dan bengkak pada anak ayam, kehilangan nafsu makan. Pengambilan makanan menurun dengan ketara dan pertumbuhannya berkurangan. Kematian anak ayam boleh mencecah (sehingga 30%), tetapi kematian minimum dialami pada ayam yang lebih dewasa (> 5 minggu). Wabak kurang biasa boleh menyebabkan kejatuhan dalam pengeluaran telur, dan pengeluaran biasanya turun hingga hampir sifar dalam beberapa hari. Pemulihan berlaku dalam masa 3 - 4 minggu, namun sesetengah kawanan tidak akan peroleh kadar ekonomi yang tinggi. Semasa wabak, telur berbentuk kecil, lembut dan tidak berbentuk telur dihasilkan.

 

Apa yang menyebabkan bronkitis berjangkit?

Bronkitis berjangkit disebabkan oleh coronavirus. Virus ini sangat berubah dan streotype baru dan genotip terus muncul. Virus ini mati dengan cepat di luar tuan rumah tetapi boleh merebak melalui udara dan dapat melakukan jarak jauh semasa wabak aktif. Ia juga boleh disebarkan melalui fomites seperti pakaian, peti ternakan dan peralatan. Penyakit ini tidak disebarkan melalui telur dan virus itu tidak bertahan lebih dari satu minggu di rumah ketika ayam tidak hadir. Nefropathogenic (menyebabkan kerosakan ginjal) dan rawatan menggunakan elektrolit mungkin bermanfaat dalam wabak. Kerja yang tidak mencukupi telah dilakukan pada varian antigen dan terdapat pelbagai vaksin yang terhad (semua strain tempatan). Varian terus dikesan, yang paling baru untuk menyebabkan masalah dikesan.

 

 infectious bronchitis  infectious bronchitis 

infectious bronchitis  infectious bronchitis

 

Tanda-tanda bronkitis berjangkit.

-Kemurungan.

-Huddling.

-Hilang selera makan.

-Batuk, bengkak, dyspnoea.

-Cirit-birit.

-Diuresis.

-Drop dalam pengeluaran telur (20-50%).

-Kulit telur lembut.

-kehilangan kualiti telur dalaman.

 

Komplikasi Penyakit bakteria sekunder: IBV merosakkan epitel pernafasan ayam, sering membahayakan anak ayam muda untuk jangkitan sekunder dengan bakteria patogen, seperti Escherichia coli dan Mycoplasma spp. Dua daripada manifestasi menengah yang paling biasa disebabkan oleh jangkitan E. coli dalam ayam, berikutan jangkitan IBV adalah airsacculitis dan colibacillosis sistemik.

 

Kerosakan buah pinggang: Sesetengah strain IBV adalah nephrogenic, yang bermaksud bahawa selepas mereplikasi trakea burung (dan menyebabkan penyakit pernafasan), virus tersebut akan menyebar ke buah pinggang (menyebabkan nefritis atau keradangan buah pinggang). Nefritis mengakibatkan kerosakan kepada buah pinggang yang sering menyebabkan kegagalan buah pinggang dan meningkatkan risiko burung yang mengalami gout. Tanda-tanda kegagalan buah pinggang termasuk: peningkatan pengambilan air, penurunan berat badan yang cepat, dan cirit-birit pada burung yang terkena.

 

Kerosakan sistem pembiakan: Pada kedua-dua ayam bertelur yang tidak matang dan dewasa, jika virus itu berulang di oviduk, mereka berisiko merosakkan sistem pembiakan. Ayam yang terjejas mungkin telah mengurangkan pengeluaran telur sepanjang hayat dan / atau mengakibatkan telur yang tidak normal yang berbeza dalam bentuk (misshapen), saiz (lebih kecil), kualiti kuning telur dalaman (berair), kualiti telur telur (kasar atau lunak)

 

Infectious Bronchitis (IB) Vs Infectious Coryza (IC)

Bronkitis (IB) Vs Infectious Coryza (IC) Kedua-dua Bronkitis Berjangkit (IB) dan Coryza Infeksi (IC) menyebabkan penyakit pernafasan akut di ayam, namun IB disebabkan oleh koronavirus, dan IC disebabkan oleh bakteria. Cara terbaik untuk mencapai diagnosis IB yang disahkan adalah melalui penyerahan sampel (swab tracheal atau tisu trakea yang diperoleh dari ayam yang dijangkiti atau mati) ke makmal diagnostik veterinar untuk pengasingan virus. Jika tidak, IB dan IC boleh dibezakan dengan kehadiran pembengkakan muka. Bengkak wajah sering berlaku pada ayam dengan IC, tetapi hanya pada masa-masa yang jarang berlaku dalam ayam dengan IB.

 

Cara pencegahan 

-Vaksin yang tidak diaktifkan IBV : Diberikan sebagai suntikan intramuskular pada usia 16-18 minggu.

-IBV vaksin dilemahkan secara hidup : Diberikan oleh semburan kasar apabila menetas dan sekali lagi pada 2 hingga 3 minggu kemudian.

-Biosekuriti.