Penyakit Ayam Kampung - Fowl Pox

Fowl pox adalah jangkitan virus yang agak lambat yang memberi kesan kepada kebanyakan spesies burung, termasuk semua bentuk komersial unggas. Ia berlaku dalam bentuk basah dan kering. Bentuk basah dicirikan oleh plak di dalam mulut dan saluran pernafasan atas. Bentuk kering dicirikan oleh luka kulit seperti kutil yang berkembang menjadi kudis tebal. Penyakit ini boleh berlaku di mana-mana umur burung, pada bila-bila masa. Kematian biasanya tidak penting melainkan penglibatan pernafasan adalah teruk. Fowl pox boleh menyebabkan kemurungan, mengurangkan selera makan dan pertumbuhan kurang atau pengeluaran telur. Kursus penyakit dalam burung individu mengambil masa tiga hingga lima minggu.

 

Fowl Pox   Fowl Pox

 

Apakah Penyebab Fowl Pox?
Fowl pox ditransmisikan kepada kambing-kambing melalui arthropod menggigit (terutamanya nyamuk) dan pengenalan burung baru ke kawanan yang dijangkiti virus. Apabila seekor nyamuk hinggap pada burung yang dijangkiti, ia dapat menyimpan virus di dalamnya kelenjar air liur sehingga 8 minggu. Apabila nyamuk menggigit ayam lain, mereka mampu menghantar poxvirus kepada mereka. Sebenarnya, satu nyamuk boleh menjangkiti beberapa ayam selepas memberi makan kepada satu burung yang dijangkiti virus.
 
Sebaik sahaja satu anggota kawanan dijangkiti, ayam mampu menyebarkan virus kepada anggota kawanan lain dengan:
 
-Melalui calar atau kulit pecah dan membran mukus: Ia sering dikaitkan dengan anggota domba yang memukuli, melawan, atau menggaruk di antara satu sama lain.
-Kunyit cacar kering: Ketam kering yang jatuh dari ayam semasa penyakit ini juga boleh menjadi sumber jangkitan dalam ternakan ayam. Virus ini dapat bertahan hidup dalam kurap kering selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.
 
Rawatan
Tiada. Kambing dan unggas yang masih tidak terjejas mungkin akan divaksin, biasanya dengan ketegangan ayam oleh tusukan sayap web. Jika ada bukti jangkitan bakteria sekunder antibiotik spektrum sekunder mungkin ada manfaat.
 
Pencegahan
Dengan vaksinasi (kecuali kanari). Ayam sebelum pengeluaran. Turkeys oleh paha-stick pada 2-3 bulan, periksa mengambil masa 7-10 hari selepas vaksinasi. Terdapat baik imuniti di kalangan strain virus yang berbeza.