Penyakit Ayam Kampung - Colibacillosis

Colibacillosis yang dikenali sebagai jangkitan Escherichia coli atau patogenik Escherichia coli (APEC), adalah penyakit bakteria biasa yang menyerang anak muda muda kurang daripada atau sama dengan 1 minggu usia. Colibacillosis paling sering berlaku semasa musim sejuk apabila anak ayam muda menjadi sejuk. Ia juga boleh berlaku akibat pencemaran telur telur yang ditempatkan dalam inkubator untuk menetas.

1.Jangkitan E. coli

 -E. coli adalah penghuni biasa dalam sistem pencernaan ayam; Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi bakteria oportunis dan menyebabkan penyakit di dalam tuan rumah apabila sistem imun mereka dikompromi atau ditekankan.

2. Transmisi

–Persekitaran yang kotor
–Jangkitan ovari

Colibacillosis   Colibacillosis

Petanda Klinikal

-Air sacculitis (radang sac udara)

-Pericarditis (jangkitan jantung)

-Omphalitis (jangkitan pusat)

-Salpingitis (jangkitan salur pembiakan)

-Synovitis, arthritis (jangkitan sendi)

-Cellulitis (jangkitan kulit)

 

Kawalan dan Rawatan Colibacillosis

 

Langkah-langkah kawalan yang diambil untuk mencegah jangkitan E. coli pada ayam terutamanya melibatkan penghapusan faktor-faktor predisposisi, termasuk burung-burung vaksin terhadap mycoplasmas, IBV dan NDV. E. coli mudah terdedah kepada pembasmian kuman dan suhu lebih tinggi daripada 80oC, pembersihan rumah ayam dengan teliti, dengan demikian mengurangkan pendedahan kepada strain patogen E. coli, dapat membantu. Memastikan ventilasi yang betul dan pengklorinan air minuman juga mengurangkan tahap pencemaran alam sekitar. Rawatan colibacillosis bergantung pada terapi antimikrob, tetapi dengan isolat E. coli menjadi semakin tahan terhadap antibiotik yang sering digunakan, rawatan ini mungkin gagal.