Penyakit Ayam Kampung - Bumblefoot

Bumblefoot istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan yang dikenali sebagai plantar pododermatitis (keradangan kaki), adalah penyebab umum kesakitan dan kepincangan dalam ayam. Bumblefoot dinamakan sempena penampilan "bumble-like" pada luka semasa peringkat lanjut jangkitan. Bumblefoot pada burung adalah sama dengan ulser kaki kencing manis untuk manusia. Apabila jangkitan kaki menjadi terbentuk (atau kronik), ia boleh menjadi sangat sukar untuk dibalikkan. Pencegahan, pengiktirafan awal, dan rawatan awal adalah kunci ketika menguruskan bumblefoot. Hasil Bumblefoot dari beberapa faktor penyumbang.

 

Bumblefoot
 
 
Cara mencegah jangkitan:
Sangat penting untuk menjaga kaki sebagai bersih dan kering yang mungkin, untuk mencegah pencemaran dengan bakteria dan organisma asing yang lain. Ini adalah tempat perban harian penting, kemasukan ke hospital (dalam beberapa kes mungkin ditunjukkan), dan sanitasi yang ketat.
 
-Debridemen tisu yang mati: Ini biasanya perlu dalam kes bumbung yang sederhana dan kasar; iaitu ketika plak nekrotik tisu hadir di dalam ulser. Proses ini lebih baik untuk mempromosikan penyembuhan ulser.
 
-Pengurusan pembalut: Kaedah pengurusan pembalut yang sesuai untuk bumblefoot termasuk penggunaan pembalut dan ubat-ubatan yang terpakai pada kaki.
 
-Penilaian pemakanan pemakanan: Menilai diet burung anda dan membetulkan kekurangan nutrien yang mungkin. Beberapa vitamin tambahan, terutamanya vitamin A boleh membantu.
 
-Perubahan pengurusan: Untuk mengelakkan bumbung daripada menjadi terinfeksi semula, adalah idea yang baik untuk cuba memahami mengapa ayam bumbung anda berkembang. Semak semula bagaimana ahli-ahli kawanan bersama-sama satu sama lain (adakah satu ayam mendapat terlalu banyak dikejar atau dikelilingi?), Persekitaran mereka (adakah mereka sentiasa melangkah di dalam najis atau selimut yang sentiasa basah?), Diet (adakah mereka boleh mendapat banyak hijau makanan ternakan atau baki suapan mereka?), status kesihatan mereka (adakah mereka mempunyai penyakit yang sedia ada atau parasit usus?)

ebagai plantar pododermatitis (keradangan kaki), adalah penyebab umum kesakitan dan kepincangan dalam ayam. Bumblefoot dinamakan sempena penampilan "bumble-like" pada luka semasa peringkat lanjut jangkitan. Bumblefoot pada burung adalah sama dengan ulser kaki kencing manis untuk manusia. Apabila jangkitan kaki menjadi terbentuk (atau kronik), ia boleh menjadi sangat sukar untuk dibalikkan. Pencegahan, pengiktirafan awal, dan rawatan awal adalah kunci ketika menguruskan bumblefoot. Hasil Bumblefoot dari beberapa faktor penyumbang.

Ini termasuk apa-apa kecacatan kaki yang sedia ada, yang berlebihan berat badan, trauma, peredaran yang lemah, kerengsaan (seperti geseran atau tekanan yang berlebihan), pendedahan kepada permukaan kasar atau tidak sesuai digunakan untuk lantai, kelembapan berlebihan, sanitasi yang kurang baik, terlalu banyak atau terlalu sedikit aktiviti, , melompat turun dari perches yang diletakkan terlalu tinggi, meresap pada roosts yang tidak sesuai untuk ayam, dan kekurangan zat makanan (diet tidak seimbang, makanan berkualiti rendah atau kekurangan vitamin).
 
 
 

Pencegahan

-Mengekalkan kebersihan persekitaran untuk burung untuk hidup.
 
-Memberikan substrat lembut dan walaupun lantai.
 
-Design kolam luaran dengan saliran yang betul untuk mengelakkan banjir dan pengumpulan lumpur.
 
-Makanan yang seimbang.

 

 

Pencegahan

-Mengekalkan kebersihan persekitaran untuk burung untuk hidup.
 
-Memberikan substrat lembut dan walaupun lantai.
 
-Design kolam luaran dengan saliran yang betul untuk mengelakkan banjir dan pengumpulan lumpur.
 
-Makanan yang seimbang.