Penyakit Ayam Kampung - Berak Kapur Salmonella Pullorum

Penyakit ayam berak kapur ini sangat berbahaya dan boleh mengakibatkan mortaliti tinggi dalam ayam berusia 1-10 hari. Penyakit berak kapur bukan hanya diserang ayam, tetapi unggas lain seperti burung puyuh, burung, kalkun, angsa dan lain-lain. Penyakit kekurangan limau ini disebabkan oleh bakteria samonella pullorum dan gram bakteria negatif yang boleh bertahan lebih daripada 1 tahun di dalam tanah.

Secara amnya, pembuangan air kapur adalah penyakit yang sangat biasa, walaupun ia menjejaskan pelbagai peringkat tetapi kadar kematian tertinggi adalah menyerang mobiliti baru yang menetas sebanyak 40% dan kadar kematian atau kematian sebanyak 85%.

 

Jangkitan Penyakit berak kapur secara umum, melalui dua cara:

 • Dari ibu kepada anaknya, contoh seperti melalui telur.
 • Menghantar melalui hubungan langsung, contohnya peralatan, sangkar, sampah dan pakaian dari pekerja sangkar yang tercemar.

 

Gejala klinikal penyakit kapur ayam

 • Najis ayam berwarna putih, seperti kapur pada umumnya.
 • Najis cair akan melekat pada bahagian rektum yang akan menjadi putih.
 • Cloaca akan kotoran kering dan lengket.
 • Jengger akan berwarna dengan kuda
 • Mata akan ditutup dan selera makan akan berkurangan atau berkurang.
 • Keadaan ayam akan lemah dan pergerakan perlahan.
 • Kedua-dua sayap akan menggantung dan kelihatan membosankan.
 • Berpengalaman lumpuh oleh arthritis.
 • Perubahan dalam patologi penyakit kapur ayam

Secara umumnya, pelbagai penyakit akan mengalami perubahan dalam organ yang akan diserang. Penyakit pembersihan kapur apabila diserang dalam ayam akan mengalami perubahan dalam patologi organ hati dan limpa akan membesar dan juga mengikuti dengan omfalitis. Sekiranya sudah menderita kronik akan menyerang organ-organ dalaman dan kejadian keradangan di lampiran yang ditandai dengan bentuk berwarna kelabu di lampiran.

 

Perubahan dalam patologi penyakit kapur ayam

Secara umumnya, pelbagai penyakit akan mengalami perubahan dalam organ yang akan diserang. Penyakit pembersihan kapur apabila diserang dalam ayam akan mengalami perubahan dalam patologi organ hati dan limpa akan membesar dan juga mengikuti dengan omfalitis. Sekiranya sudah menderita kronik akan menyerang organ-organ dalaman dan kejadian keradangan di lampiran yang ditandai dengan bentuk berwarna kelabu di lampiran.

 

Diagnosis penyakit limau ayam belanda

Melakukan pengasingan dan mengenal pasti penyakit berak kapur yang disebabkan bakteria salmonella pullorum boleh diambil melalui organ hati, usus, dan kuning telur yang boleh melakukan pembiakan kedalam medium. Dalam ayam yang sudah mengalami kesakitan dapat dikenal pasti dengan gumpalan darah yang cepat.

 

Pencegahan berak kapur mati

Pencegahan untuk menjangka penyakit berak kapur menyerang pada ayam boleh dilakukan dengan cara membersihkan kandang, peralatan, membersihkan sisa makanan dalam kandang, melakukan program sanitasi, dalam pembersihan sebaiknya menggunakan antiseptic untuk membantu mengurangkan bakteria atau kulat yang melekat dalam kandang. Selain itu, melakukan pemberian makanan yang berkhasiat, dan melakukan penyuntikan antibiotik dengan baik untuk meningkatkan kekebalan tubuh ayam dari serangan berbagai macam penyakit.

 

Rawatan penyakit kapur ayam

Rawatan boleh boleh dilakukan dengan menyuntikan antibiotik, misalnya coccilin, neo terramycin, tetra atau mycomas sesuai dengan dosis yang di tentukan. Biasanya suntikan ini boleh dilakukan di sayap. Jika ayam sudah kritikal, sebaiknya lakukan pemusnahan untuk memutuskan kitaran bakteria yang menyebabkan berak kapur kembali. Pemusnahan sebaiknya, dilakukan penimbunan yang jauh dari kandang maupun ayam lain untuk mengelakkan pencemaran bakteria yang ada di dalam ayam yang terkena penyakit tersebut.