Mycotoxicosis

Mycotoxicosis adalah penyakit akibat daripada penggunaan atau pendedahan kepada mikotoksin. Mycotoxins adalah metabolit sekunder kulat yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius pada haiwan, terutama ayam. Mereka dihasilkan oleh pelbagai cetakan milik spesies Aspergillus, Penicillium, dan Fusarium genera. Mycotoxins dihasilkan sebelum dan selepas tuai dalam tanaman dan komoditi makanan dan makanan lain. Mycotoxins juga telah diasingkan dan dalam beberapa kes, banyak jerami, habuk, bahan-bahan yang digunakan untuk peralatan tidur haiwan, rumput padang rumput tertentu, jerami, ubat herba, buah-buahan dan kacang-kacangan.

 

Pengambilan mikotoksin boleh menyebabkan penyakit yang teruk dan teruk dengan morbiditi dan kematian yang tinggi terhadap rintangan kronik, tertekan terhadap patogen dan mengurangkan produktiviti. Pengambilan kronik tahap mycotoxins yang rendah boleh menyebabkan pelbagai gangguan metabolik, fisiologi, dan imunologi dalam ayam.

 

Sesetengah jenis kulat dan mikotoksin tertarik kepada spesies tanaman, iklim dan peristiwa cuaca tertentu, dan pengedarannya berbeza di seluruh wilayah geografi.

 

Kesan mikotoksin berbeza-beza secara beransur-ansur dalam ayam dan bergantung kepada banyak faktor seperti sama ada terdapat pencemaran bersama dengan pelbagai jenis mikotoksin, jumlah (dos) yang ditelan, tempoh pendedahan, spesies, umur, tahap tekanan, diet, dan sistem imun. Ayam boleh membangunkan keadaan akut atau kronik akibat mikotoksin. Diagnosis mikotoksin dalam ayam boleh menjadi sukar, disebabkan oleh beberapa faktor rumit yang merangkumi:

 

-Masa pertumbuhan tidak seragam dalam makanan, yang membuat sampel umpan uji sulit, lambat dan mahal.

- Biasanya terdapat beberapa mikotoksin yang terlibat, membuat diagnosis sulit karena ada interaksi tambahan dan bahkan sinergi.

-Micotoxins menjejaskan lebih daripada satu sistem badan pada masa yang sama.

-Tidak semua mikotoksin dapat dikesan dalam ujian mycotoxin rutin oleh makmal komersial.

-Forage (hay, silage) dan tempat tidur haiwan (jerami, shavings) tidak dikawal untuk kehadiran mikotoksin.

 

Sering kali, gejala umum dan serupa dengan yang disebabkan oleh banyak penyakit lain. Juga sejak kes-kes kronik melibatkan pengambilan tahap mycotoxins yang rendah dalam tempoh masa, makanan, tempat tidur dan pencemaran padang rumput sering diabaikan. Sampel sekurang-kurangnya 500g (1lb) makanan atau bahan yang dicemari yang tercemar hendaklah dikumpulkan dengan betul dalam bekas berasingan dan segera diserahkan kepada makmal pengujian umpan untuk dianalisis.

 

Tanda klinikal

- Tiada selera makan

-Cirit birit

-Pengeluaran telur menurun

- Kualiti telur yang tidak berkualiti

-Lapisan bulu berkurang

-Pengambilan air bertambah

-Keadaan kehilangan atau pertumbuhan bulu yang teruk

 

Pencegahan

-Masukkan makanan dalam bekas yang tahan lama, tahan panas.

-Jangan biarkan makanan menjadi lembap. Kelembapan adalah pendorong nombor satu untuk pertumbuhan sakit. Simpan di bawah kelembapan 14%.

-Makanan harus diperiksa secara teratur untuk suhu, serangga, dan kulat.

-Pastikan burung anda tidak makan campuran potting dan baja tumbuhan kerana ini adalah sumber biasa toksik dan bakteria