Lawatan ke Semeliang Agro Farm di Kuala Nerang

PADANG TERAP - Impian dan harapan untuk melonjakkan nama Kampung Semeliang di Kuala Nerang dalam daerah Padang Terap, Kedah sebagai lokasi tumpuan pelancong giat diusahakan oleh seorang jurutera dengan membina sebuah pusat ternakan rusa. Pusat ternakan yang diusahakan sejak lima tahun lalu itu diberi nama Semeliang Agro Farm sempena nama kampung tersebut yang terletak kira-kira 40 kilometer (km) dari Alor Setar.

Pengusahanya, Nor Azhar Mohd. Noor, 41, berkata, minat yang mendalam terhadap haiwan sejak kecil mendorong dirinya membuka pusat ternakan rusa di tanah seluas 2.83 hektar.

Bermula dengan lima ekor rusa, kini bilangan haiwan eksotik itu bertambah kepada 150 ekor yang terdiri daripada baka jenis Timoresis dan Axis.

Menurut Nor Azhar, tahap matang bagi rusa ialah setahun enam bulan dan ketika ini rusa betina boleh bunting.

"Tempoh bunting bagi seekor rusa ialah tujuh bulan dan tiga ekor rusa terhasil dalam jangka masa dua tahun.

"Kebiasaannya rusa melahirkan seekor anak bagi setiap kelahiran. Ada juga rusa yang melahirkan anak kembar tetapi belum pernah berlaku di sini," katanya.

Minat Nor Azhar terhadap rusa timbul selepas dia pulang berjumpa dengan seorang penternak rusa di Pokok Sena, Alor Setar yang menternak haiwan tersebut berhampiran kediamannya.

"Saya dapati dia hanya menternak rusa di dalam kandang kambing dua tingkat. Dari situ saya mula terpikat dengan rusa kerana ia mudah dipelihara tanpa memerlukan tanah yang luas.

Selain itu, saya ingin memperkenalkan rusa kepada orang kampung terutama penduduk di Kampung Semeliang yang sebelum ini lebih terdedah pada ternakan lembu, kambing dan ayam," katanya.

Haiwan ternakan yang tahan lasak itu jelas Nor Azhar, mampu mengurangkan kos permulaan melaksanakan projek penternakan seperti kandang sebagai tempat berteduhnya.

Rusa lebih mudah dijaga selain tahan lasak terhadap penyakit dan tidak cerewet dalam soal pemakanan. Rusa makan apa sahaja jenis rumput dan daun kayu.

Ternak secara komersial

"Ketahanan haiwan ini jelas dapat dilihat sewaktu banjir besar melanda pada tahun 2010. Pada banjir tersebut, rusa terendam dalam air selama dua hari, tetapi hanya beberapa ekor anak rusa sahaja yang mati akibat dihanyutkan arus," kata Nor Azhar yang masih bertugas sebagai jurutera secara sambilan. Dia juga turut menternak lembu bali, burung unta, kambing dan kibas di pusat ternakannya.

Ternakan rusa yang dilakukan secara komersial sejak lima tahun lalu itu turut mendapat perhatian pelajar sekolah yang sering membuat lawatan

Rusa mula diperkenalkan sebagai haiwan ternakan komersial oleh kerajaan sekitar tahun 1980-an, namun ia kurang mendapat tempat di hati orang ramai.

Nor Azhar turut menyediakan khidmat nasihat terutama bagi mereka yang berminat untuk menternak rusa. Dia juga telah melatih dan memberi khidmat nasihat kepada lebih 30 penternak rusa di negeri Kedah.

Nor Azhar yang turut menyediakan bekalan daging rusa dan mengakui permintaannya kini semakin meningkat terutama pada musim kenduri dan perayaan.

"Rasa daging rusa memang sedap. Ia sesuai untuk dimasak kari atau kurma kerana rusa tinggi protein, rendah lemak dan kolesterol.

"Namun, permintaannya yang terlalu tinggi menyebabkan bekalan kadangkala tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan pelanggan," katanya.

Ditanya bagaimana dia mendapat kekuatan untuk menternak haiwan tersebut, Nor Azhar memberitahu, pada awalnya dia mendapat kritikan hebat sewaktu menyuarakan hasrat untuk membuka pusat ternakan tersebut. Namun, semuanya dianggap sebagai satu cabaran dan membakar semangatnya untuk berjaya.

"Ada yang kata, ada ke orang nak makan daging rusa, berapa lama nak bertahan, macam-macam lagi kata-kata negatif namun saya abaikan sahaja.

"Itulah yang menjadikan saya masih bertahan sehingga hari ini dan bertekad untuk mengembangkan ternakan ini," katanya.

Sokongan penduduk kampung

Nor Azhar berkata, apa yang diusahakan ini merupakan baktinya untuk mengangkat nama Kampung Semeliang.

Biarpun pada peringkat awal agak sukar mendapat kepercayaan daripada institusi kewangan untuk membuat pinjaman, namun ia sedikit pun tidak mematahkan semangatnya.

Dia juga banyak belajar tentang rusa berdasarkan kajian dan pengalaman.

Berbekalkan modal RM20,000, kini Nor Azhar mampu menggajikan empat orang pekerja yang terdiri daripada penduduk tempatan.

"Saya bersyukur kerana mendapat sokongan daripada penduduk kampung walaupun pada awalnya saya dikritik. Ibu bapa dan keluarga banyak memberi sokongan tanpa berbelah bahagi," katanya.

Selain itu, usaha Nor Azhar untuk mengangkat nama Kampung Semeliang tidak terhenti di Semeliang Agro Farm. Kini, dia dalam perancangan untuk membuka homestay di kawasan tersebut.

"Homestay ini dibuka untuk memberi kemudahan kepada mereka yang datang ke sini untuk mempelajari mengenai ternakan rusa.

"Secara tidak langsung, ia mampu menarik pelancong ke sini bagi menikmati keindahan Kampung Semeliang yang dikelilingi dengan sawah padi dan pokok getah.

"Harapan saya, apabila sebut sahaja rusa Kuala Nerang, orang akan sebut Kampung Semeliang dan terbayang rusa serta tahu lokasi pusat ternakan ini," katanya.

Nor Azhar yang mahu melihat lebih ramai penternak rusa di negara ini sedia memberikan khidmat nasihat kepada mereka yang berminat. Dia boleh dihubungi di talian 012-408 9689.

Sementara itu, pelanggan yang ditemui memuji perkhidmatan yang ditawarkan Nor Azhar.

Abdullah Hashim, 48, berkata, pada zaman kanak-kanaknya untuk mendapatkan daging rusa, seseorang itu perlu keluar memburu haiwan tersebut di hutan yang mengambil masa hampir satu hari, namun belum tentu ia membuahkan hasil.

"Pemburu rusa juga perlu berhati-hati sewaktu masuk ke hutan kerana pelbagai cabaran terpaksa dilalui. Mereka juga perlu mengetahui kawasan yang sering menjadi tempat haiwan itu berkumpul.

"Namun berbeza dengan zaman sekarang, mudah sahaja. Saya hanya membuat tempahan dengan Nor Azhar dan mengambil bekalan daging pada hari yang ditetapkan," katanya.

Abdullah pernah membeli seekor rusa seberat 75 kilogram (kg) pada harga kira-kira RM2,500 untuk dijadikan sebagai menu majlis kenduri.

Katanya, agak sukar untuk mendapatkan daging rusa kerana tidak ramai yang menjalankan perniagaan tersebut berbanding lembu dan kambing.