Langkah-langkah Pencegahan Penyakit

 1. Pastikan kebersihan reban.

Mencegah penyakit pada reban mempunyai keperluan pengurusan dan sanitasi yang betul, seperti pembersihan peralatan dan kemudahan dengan pembasmian kuman yang betul. Rutin pembasmian reban ayam adalah salah satu perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk reban anda. Berikut adalah beberapa perkara yang harus diingat apabila membasmi kuman:

 • Bersihkan semua permukaan kandang dengan detergen. Pembasmian kuman berfungsi dengan baik pada permukaan yang dibersihkan, tetapi ingat bahawa permukaan yang bersih tidak bermakna permukaan bebas penyakit.
 • Pembasmian kuman tidak berkesan sejurus selepas aplikasi-mereka memerlukan sekurang-kurangnya 30 minit untuk memusnahkan organisma berjangkit.
 • Penyelesaian disinfektan hangat memecahkan residu lebih baik daripada penyelesaian sejuk.
 • Biarkan semua permukaan kering sepenuhnya sebelum digunakan. Ingatlah untuk mengikuti cadangan pengeluar untuk pencairan dan penggunaan. Disinfektan biasa termasuk hidrogen peroksida, yodium dan klorin.
   
 1. Biosecuriti

Meminimumkan atau menghilangkan pengenalan ayam-ayam baru kepada reban anda. Langkah-langkah perlindungan biologi seperti menghadkan hubungan dengan pelawat dan mencegah hubungan dengan burung lain seperti itik, burung pipit dan merpati akan mengurangkan risiko penyakit dalam reban ayam anda.
 

 1. Program Vaksinasi

Vaksinasi jarang digunakan oleh pemilik-pemilik kecil kerana perbelanjaan dan ketersediaan vaksin yang terhad, kekurangan mudah penyakit dalam kawanan kecil, kehadiran penyakit yang tidak diketahui dan diagnosis penyakit yang tidak wajar. Vaksinasi perlu dilakukan jika burung mempunyai masalah penyakit pada masa lalu, jika ia diangkut di dan di luar premis secara tetap dan jika burung terus diperkenalkan kepada kawanan yang sedia ada. Penternakan yang baik harus menyediakan pemilik ayam kecil dan penggemar dengan ayam, ayam tanpa penyakit tanpa menggunakan ubat yang berat.
 

 1. Kuarantin ayam jika perlu.

Apabila ayam yang tidak sihat diperhatikan, adalah penting untuk segera mengosongkannya dan dengan tepat mendiagnosis penyakit ini. Dengan mempercepatkan rawatan burung-burung yang dijangkiti, anda akan menghalang penyebaran penyakit ini.
 

 1. Kawalan parasit

Burung yang ditempatkan di atas lantai dan mempunyai akses ke padang rumput dan kawasan luaran akan mempunyai pendedahan yang lebih besar terhadap parasit dalaman dan luaran. Bagi burung yang ditempatkan dalam keadaan ini, adalah penting untuk mempunyai program pencegahan di tempat dan merawat seperti yang diperlukan. Ini membantu mengurangkan tekanan fizikal dan menjaga burung dalam keadaan baik agar dapat menahan penyakit.
 

 1. Keluarkan burung yang sakit

Selalulah memerhati burung anda untuk sebarang tanda penyakit atau masalah kesihatan dalam kawanan seperti bulu mata. Keluarkan ayam yang sakit dan unggas lain dari kawanan utama dan dapatkan diagnosis dari orang yang berkelayakan. Burung-burung yang sakit biasanya kelihatan berbeza dengan burung yang sihat. Anda boleh memberikan rawatan yang betul sebaik sahaja anda mengenal pasti penyakit atau masalah. Simpan burung yang sakit dikuarantin dari kawanan sehingga pulih sepenuhnya. Jika ubat diberikan, adalah penting untuk mematuhi mana-mana tempoh pegangan.
 

 1. Kawanan pelbagai umur

Apabila memperkenalkan burung-burung muda ke kawanan burung yang lebih tua, terdapat peningkatan risiko pemindahan penyakit dari burung yang lebih tua ke burung yang lebih muda. Burung-burung yang lebih tua kerap membina ketahanan terhadap penyakit dan gangguan yang tidak diketahui oleh burung-burung muda. Mungkin terdapat juga peningkatan risiko bulu mata dan masalah sosial ketika memperkenalkan burung baru kepada kawanan. Ia adalah lebih baik dari perspektif penyakit untuk menjalankan kawanan tunggal. Walau bagaimanapun, jika ini tidak mungkin dan anda menjalankan kawanan pelbagai umur: pastikan kumpulan umur berasingan - mempunyai sistem semua-dalam dan habis-habisan untuk setiap kumpulan umur untuk membolehkan pembersihan dan pembasmian kuman lengkap kemudahan dan peralatan di antara kelompok selalu bermula bekerja dengan ayam muda dan selesai dengan yang paling tua.
 

 1. Jangan Meminjam Penyakit Dari Jiran Anda.

Dilarang sama sekali tidak boleh berkongsi burung, rumput dan peralatan kebun, peralatan, atau bekalan kebun lain dengan jiran anda atau pemilik burung lain. Jika anda membawa barang-barang ini ke rumah, anda mesti membersihkan dan membasmi mereka sebelum mereka sampai ke harta anda. Dan ingatlah untuk membersihkan dan membasmi kuman yang dipinjam barang-barang ini sebelum kembali. Jangan sekali-kali berkongsi barang yang diberi palet kayu atau kadbod telur kadbod kerana ia berliang dan tidak boleh dibersihkan dengan secukupnya dan dibasmi kuman.