Keperluan Suhu dan Cahaya Anak Ayam - Chicken Brooder

Memelihara ayam dari kecil adalah pengalaman yang menyeronokkan untuk semua, tetapi sangat penting untuk memastikan persekitaran brooder anak ayam ditetapkan dengan betul. Bagaimana untuk mencari suhu brooder yang sempurna dan keadaan cahaya untuk memastikan anak ayam anda tetap selesa dan sihat ? Berikut adalah suhu brooder dan keperluan cahaya yang perlu anda ketahui :

mentol anak ayam

Selagi anda mengekalkan prinsip-prinsip keselamatan dan kehangatan, kemungkinan untuk membesarkan anak ayam kampung dalam brooder hanya terhad oleh imaginasi anda. Ada pelbagai cara dan konsep reban/sangkar. Mana-mana brooder mesti direka untuk mengurangkan tekanan, kerana tekanan secara drastik mengurangkan kekebalan (immunity) anak-anak ayam, menjadikan mereka mudah terdedah kepada penyakit-penyakit. Tekanan diminimumkan dengan memastikan anak ayam tidak terlalu sejuk atau terlalu panas; mempunyai persekitaran yang bersih dan selamat; disediakan ruang yang cukup berdasarkan bilangan mereka; dan sentiasa dapat mencari makanan dan air dengan mudah.

Anak ayam kampung tidak mempunyai banyak cara dalam cara mengawal suhu, walau bagaimanapun sekumpulan anak ayam boleh menyesuaikan diri mereka sendiri dengan berkumpul dan kadangkala bertindih sesama sendiri bukan kerana ruangan tidak cukup tetapi merupakan salah satu cara untuk mengekalkan suhu badan. Apabila diberikan ruang yang mencukupi untuk bergerak, makan, dan minum, anak ayam memerlukan sumber haba luar yang hangat apabila mereka ingin makan dan bermain-main kerana bulu mereka (untuk mengawal suhu) hanya mula tumbuh dengan sempurna pada kira-kira 20 hari. Anak ayam cenderung berbulu lebih cepat dalam cuaca yang sejuk, tetapi jika suhu udara agak rendah, mereka memerlukan haba tambahan lebih lama daripada anak ayam yang terjejas dalam cuaca yang hangat.

Suhu permulaan brooder pada kira-kira 35 ° C dan kurangkan kira-kira 3 ° C setiap minggu sehingga suhu brooder sama dengan suhu persekitaran. Dalam zon keselesaan anak ayam, semakin cepat anda mengurangkan tahap haba, semakin cepat anak-anak ayam akan bulu. Jika kawasan brooding anda cukup besar untuk mengendalikan haba tambahan, anda lebih baik menggunakan dua mentol, sekiranya satu terbakar, ada satu lagi. Skru setiap mentol ke dalam lekapan dengan reflektor dan gantungnya ke atas brooder. Haba boleh diselaraskan dua cara: dengan menaikkan atau menurunkan perlengkapan dan dengan mengurangkan atau meningkatkan watts lampu. Mulakan dengan mentol 100- atau 60-watt, bergantung kepada saiz brooder anak ayam dan bilangan anak ayam.

Satu lampu haba inframerah 250-watt memberikan haba yang mencukupi untuk 25 hingga 100 anak ayam. Lampu haba inframerah dengan mentol merah atau jelas boleh didapati di Marzuq. Lampu merah lebih mahal daripada lampu putih tetapi tidak akan mudah terbakar dengan cepat, dan cahaya merah tidak menggalakkan kes patuk; selagi segala-galanya kelihatan merah, perkara-perkara yang benar-benar merah tidak akan menarik perhatian.

Lampu inframerah menjadi agak panas, jadi gunakan porselin/seramik dan bukannya soket plastik, kerana plastik mungkin mencair. Pemegang lampu brooder standard mempunyai soket porselin, serta beberapa wayar yang bengkok di bahagian hadapan supaya lampu tidak dapat bersentuhan langsung dengan lantai ayam yang mampu menyebabkan kebakaran.