Kenapa Ayam Saya Tidak Bertelur Lagi?

Pengurangan pengeluaran telur sangat normal dan mungkin disebabkan oleh perkara remeh-temeh, tetapi ia juga boleh menjadi sesuatu yang lebih kritikal. Ayam sangat berorientasikan rutin dan apa-apa perubahan dalam rutin boleh menyebabkan isu pengurangan telur.

Oleh kerana ayam kampung anda tidak hidup dalam suasana yang nyaman dan suhu yang konsisten, tertutup dan terkawal seperti ayam penelur (layers chicken) yang dijual secara komersial, ia adalah semulajadi bahawa ia akan bertindak balas kepada rangsangan yang berbeza (atau kekurangannya) dengan mengurangkan atau lebih teruk menghentikan pengeluaran telur - sekurang-kurangnya sehingga segala-galanya dapat kembali normal.

Berikut ialah dua puluh sebab utama mengapa ayam kampung anda mempunyai telur yang lebih sedikit. Kami juga memberikan beberapa cadangan untuk memperbaiki masalah ini 

Penyebab

Penyelesaian

1. Terlalu padat
Anda mempunyai ayam terlalu banyak dalm satu-satu reban. Ia menyebabkan patut-mematuk dan tekanan lain yang dapat menyebabkan ayam anda berhenti berbaring.

 Memastikan kediaman anda menyediakan minimum 3-5 kaki persegi ruang lantai setiap hen dan jangka masa anda menyediakan minimum 10 kaki persegi setiap hen. Mereka adalah minimum, semakin banyak ruang yang anda dapat memberikan yang lebih baik.
2. Tambahan atau Pengurangan kepada ayam 
Sebaik sahaja anda menambah atau mengambil seekor ayam, susunan keseluruhan kawanan kawanan anda sedih dan (biasanya kecil) pelarasan perlu dibuat. Selalunya ini boleh menekan ayam-ayam supaya mereka perlahan meletakkan mereka.
Pastikan reban anda menyediakan minimum 3-5 kaki persegi ruang lantai setiap ayam dan keluasan kawasan lepas, anda menyediakan minimum 10 kaki persegi setiap ayam. Ini hanyalah minimum, semakin banyak ruang yang anda dapat memberikan yang lebih baik.