Infectious Bursal Disease (IBD) - Gumboro

Infectious Bursal Disease (IBD) yang juga dikenali sebagai penyakit Gumboro, adalah penyakit ayam, sangat berjangkit, dan imunosupresif ayam muda di seluruh dunia. Penyakit ini disebabkan oleh virus penyakit bursal berjangkit (IBDV), sejenis birnavirus yang terutamanya mensasarkan tisu limfa di bursa Fabricius (cloacal bursa). Bursa cloacal memainkan peranan penting dalam fungsi sistem kekebalan ayam yang betul.
 
Gumboro  Gumboro
 
 
Petanda IBD Klinikal (umur 3-7 minggu)
  • Bulu ropol
  • Diarrhoea (keputihan atau cair), berak cair
  • Keletihan dan dehydrasi
  • Kematian

 

Rawatan
Tiada rawatan tertentu boleh didapati. Penggunaan suplemen multivitamin dan memudahkan akses kepada air boleh membantu. Ubat antibiotik mungkin ditunjukkan jika jangkitan bakteria sekunder berlaku.
 
Pencegahan
Vaksinasi, termasuk perlindungan pasif melalui penternak, vaksin keturunan bergantung kepada perencatan dan umur cabaran. Di kebanyakan negara peternak dikebumikan dengan vaksin hidup pada umur 6-8 minggu dan kemudian disuntik vaksin dengan vaksin yang tidak aktif berasaskan minyak pada 18 minggu. Imuniti yang kuat mengikuti cabaran lapangan. Imuniti selepas vaksin hidup boleh menjadi miskin jika antibodi ibu masih tinggi pada masa vaksinasi.
 
Apabila wabak berlaku, langkah-langkah biosekuriti mungkin membantu dalam mengehadkan penyebaran di antara tapak, dan pengesanan kenalan mungkin menunjukkan tapak di mana program vaksinasi yang lebih baik ditunjukkan.