Heat Stress

Heat stress terjadi semasa keadaan cuaca panas dan lembap, ayam amat sensitif dan berisiko terlalu panas. Sejak ayam mempunyai suhu tubuh yang normal, dan tidak ada kelenjar peluh, termengah-mengah dan sering dilihat menaikkan sayap untuk membolehkan haba memancar dari kawasan-kawasan yang kurang berbulu, seperti di bawah sayap mereka. Amalan ini boleh mengambil sedikit masa dan memerlukan lebih banyak tenaga daripada burung daripada dengan hanya berpeluh. Akhirnya, tanpa pelepasan daripada haba, unggas akan keletihan.

 

heat stress

 

Apabila ayam bernanah secara berlebihan, ia meningkatkan kadar pernafasan mereka yang seterusnya mempengaruhi pengaruh telur. Ini adalah kerana jumlah kalsium terkion dalam badan mereka. Ayam memerlukan kalsium yang banyak untuk pembentukan kulit telur, ia sering mengakibatkan peningkatan telur berkulit tipis atau lebih kecil dan / atau menurunkan produksi telur. Terdapat beberapa strategi pengurusan untuk digunakan untuk mengelakkan ayam daripada terlalu panas.

 

heat stress

 

-Sentiasa menyediakan air segar, sejuk dan bersih kepada semua anggota kawanan: Penanisan tempat di tempat teduh, tambah ais, isi semula dengan air sejuk sering, dan semak sering.

 

-Membuat pelbagai kawasan berteduh: Perlu ada kawasan berteduh yang cukup, sepanjang sepanjang hari, bagi setiap anggota kawanan untuk pergi untuk keluar dari matahari.

 

 

-Pastikan pengalihudaraan yang baik: Ayam yang berada di kawasan yang kurang pengudaraan berada pada risiko tekanan panas yang semakin tinggi kerana ia menghalang aliran udara.

-Kawasan lapang: Memaksimumkan pendedahan angin dan aliran udara yang baik. Secara alternatif, keluarkan barang-barang yang mungkin menyekat aliran udara, seperti memotong pokok dan pokok, atau memindahkan struktur lain ke kawasan lain.

 

Tanda klinikal

-Tercungap-cungap.

- Meningkatkan rasa dahaga

-Tiada pengeluaran telur

-Sayap terangkat

-Pengurangan pengambilan makanan

-Tidak sihat

-Alahan kotoran

 

Pencegahan

-Memastikan pengudaraan yang betul.

- Dinding reban cat putih atau berwarna terang untuk mencerminkan haba yang lebih baik.

-Makan pada waktu malam atau pagi apabila sejuk.