Chronic Respiratory Disease (CRD)

Chronic Respiratory Disease (CRD)  iaitu penyakit pernafasan ini telah dilaporkan dalam ayam dan ayam belanda. CRD adalah penyakit khusus yang disebabkan oleh salah satu kumpulan organisma yang dikenali sebagai pleuro pneumonia seperti organisma (PPLO), tetapi lebih jelas adalah Mycoplasma; organisma tertentu yang secara langsung berkaitan dengan CRD adalah Alycoplasma gallisepticum dengan atau tanpa komplikasi sekunder. Menurut saya dia mengesyorkan mesyuarat jawatankuasa FAQ yang diadakan pada bulan Mei l969, istilah "Mycoplasmosis Pernafasan Avian" (ARM) digunakan dalam wabak yang tidak rumit yang melibatkan hanya PPLC burung patogen (Mycoplasma) dan istilah CRD digunakan apabila jangkitan PPLO ditapis dengan yang lain keadaan di dalam belut saya disemperit dengan keadaan lain.

Kematian sepenuhnya kepada CRD boleh diabaikan, tetapi penting kerana ia menimbulkan predisposisi burung kepada jangkitan untuk organisme penghasil penyakit lain.

 

Cara berjangkit:

M. gallisepticum disebarkan melalui telur tetapi organisma juga boleh  dari burung ke burung melalui pelepasan hidung dan melalui kotoran. Ia juga boleh disebarkan dengan tangan, kaki dan pakaian para atendan pelawat. Tanda-tanda: CRD yang tidak rumit sering subklinikal. Apabila gejala hadir, mereka biasanya bersifat susu dan termasuk batuk, bersin, dan hidung hidung. Dalam ayam belanda, sinus sering bengkak. Pada pemeriksaan postmortem trakea boleh didapati meradang dan kantung udara mengental dengan nanah. Keadaan yang menjejaskan sac udara sering disebut sebagai "air sac" tetapi ia lebih jelas apabila faktor lain termasuk bakteria, merumitkan jangkitan CRD asal.

The- organisme mempunyai tempoh inkubasi panjang 10 hingga 30 hari. Oleh itu, hanya terdapat beberapa wabak yang dilihat pada burung di bawah umur 4 minggu.

 

Pencegahan dan kawalan:

Kerana CRD yang tidak rumit bukan masalah utama hari ini, mungkin perlu untuk melindungi hanya terhadap faktor-faktor rumit yang mungkin. Peningkatan pengudaraan tanpa draf mengurangkan penyebaran dan keterukan CRD. Membeli stok gantian dari sumber bebas CRD sangat mengurangkan risiko penyebaran. Taraf kebersihan yang sangat tinggi tentu saja, sangat penting.

 

Rawatan:

Kumpulan ubat tetracycline berguna dalam rawatan, jika diberi secara berterusan selama lebih dari seminggu, sebaik sahaja penyakit itu dilihat dalam kawanan, pada kadar 100-400 g per tan. Ia juga boleh diberikan melalui air. Nitrofurans terutamanya furazalidone sangat berkesan. Streptomycin boleh disuntik dalam sinus selepas penyingkiran mukus dengan menyembur dapat membantu.