Carta Pemakanan Ayam Kampung Kacuk Mengikut FCR

Carta pemakanan sangat penting bagi memastikan kita mengikut FCR (Feed Convertion Ratio) supaya tidak berlaku pembaziran makanan. Salah satu langkah untuk mengelakkan masalah isu kos pemakanan yang tinggi adalah mengikut kadar kuantiti yang sesuai untuk peringkat umur tumbesaran ayam.

Apa itu Feed Convertion Ratio (FCR) ? 

FCR = Jumlah dedak yang dimakan (kg) dibahagi dengan berat badan (kg)

Nisbah penukaran makanan (FCR) adalah nisbah input kepada output; ia adalah kebalikan dari "kecekapan suapan" yang merupakan nisbah output kepada input. FCR digunakan secara meluas dalam pengeluaran babi dan unggas, manakala FE digunakan lebih kerap dengan lembu. Menjadi nisbah FCR adalah tidak berdimensi, iaitu, ia tidak terjejas oleh unit ukuran yang digunakan untuk menentukan FCR.

FCR fungsi genetik haiwan dan umur, kualiti dan ramuan makanan, dan syarat-syarat di mana binatang itu disimpan, dan penyimpanan dan penggunaan makanan oleh pekerja ladang. Sebagai peraturan praktikal, FCR harian adalah rendah untuk haiwan muda (apabila pertumbuhan relatif besar) dan peningkatan untuk haiwan yang lebih tua (apabila pertumbuhan relatif cenderung mengecil). Walau bagaimanapun, FCR adalah asas yang buruk untuk digunakan untuk memilih haiwan untuk memperbaiki genetik, kerana ia menghasilkan haiwan yang lebih besar yang lebih banyak memberi makan; sebaliknya Pengambilan Feed Residual (RFI) digunakan yang bebas dari ukuran. RFI menggunakan untuk menghasilkan perbezaan antara pengambilan sebenar dan pengambilan yang diramalkan berdasarkan berat badan haiwan, berat badan, dan komposisi. Bahagian output boleh dikira berdasarkan berat yang diperolehi, pada keseluruhan binatang yang dijual atau pada produk berpakaian; dengan susu ia boleh dinormalisasi untuk kandungan lemak dan protein. Bagi bahagian input, walaupun FCR lazimnya dikira dengan menggunakan jisim kering, kadang-kadang dikira pada asas massa basah asap, (atau dalam kes biji-bijian dan biji minyak, kadang-kadang berdasarkan massa basah pada kandungan kelembapan standard) , dengan kelembapan makanan menghasilkan nisbah yang lebih tinggi.