Cannibalism

Cannibalism dan mematuk bulu adalah masalah perilaku biasa dalam ayam di seluruh dunia. Insiden meningkat dalam keadaan penuh sesak, kekurangan nutrien, jenis makanan, kehadiran intensiti atau variasi cahaya yang berlebihan, suhu panas, keadaan tekanan, kebosanan dan penyakit yang menyebabkan kelesuan dan ketidakaktifan. Sekiranya ayam cedera dan terdapat darah, kulit pecah, luka mentah dan / atau bolong cedera, ia meningkatkan kejadian kanibalisme pada burung.

Terdapat beberapa sebab yang berbeza untuk insiden peningkatan bulu pada burung, termasuk:

Keadaan Perumahan: keadaan hidup yang penuh, cahaya yang berlebihan, dan tidak menyediakan kotak sarang yang mencukupi atau ruang penangkapan untuk ahli-ahli kawanan boleh mengakibatkan bulu hilang.

Tekanan alam sekitar: Burung yang terdedah kepada suhu tinggi dan berlakunya perubahan cuaca yang mendadak dapat memberi tekanan kepada burung, yang membawa kepada tingkah laku yang agresif.

Diet: Apabila burung menerima jumlah protein, fosforus, dan natrium yang tidak mencukupi dalam diet mereka, diet berkhasiat tinggi dan rendah serat, atau kurang sayur-sayuran segar, mereka boleh membangunkan tingkah laku yang agresif.

Berkaitan dengan pengurusan: Sejak ayam cenderung secara naluri mangsa pada orang sakit dan cedera, ada yang cedera burung harus dipindahkan ke kawasan yang terpisah, jauh dari burung lain sehingga pulih sepenuhnya. Saiz kawanan harus mencakup lebih dari atau kurang dari 30 ekor burung. Apabila kambing mempunyai 30 ekor burung, mereka cenderung mempunyai lebih banyak masalah dalam hierarki sosial mereka. Pewing bulu juga boleh berlaku lebih kerap di kawanan yang menggabungkan burung dari pelbagai umur, baka, warna, atau saiz yang tidak tumbuh bersama.

 

Tanda klinikal

-Kehilangan bulu

-Mematuk antara satu sama lain

-Trauma kulit

-Pendarahan

-Kematian

 

Pencegahan

-Pastikan ayam tidak berlebihan dan ada ruang yang cukup supaya ayam boleh lari dan bersembunyi jika mereka perlu dari satu lagi burung yang membuli mereka

-Menggabungkan di tempat sembunyi

-Luangkan masa untuk melihat bagaimana ayam bergaul dengan satu sama lain setiap hari

-Pasang kamera untuk memantau bagaimana ahli kumpulan berkumpul tanpa anda berada di sana

-Jika seekor burung cedera dan pendarahan, JANGAN letakkannya kembali ke dalam kandang dengan burung lain. Sebaliknya, letakkan mereka ke kawasan bantuan ayam untuk mereka pulih. Ayam tertarik kepada warna merah, dan selalunya akan didorong untuk mematuk mana-mana burung yang berdarah.