Berapa Banyak Haba diperlukan oleh Anak Ayam?

Suhu Yang Tepat
Sekiranya tahap haba adalah betul, anak ayam kampung akan berada merata di seluruh kawasan brooder (tidak berkumpul disatu sudut). Dengan makanan yang mencukupi dan air tawar, anda akan mendengar bunyi bunyi mengintip.

Suhu Terlalu Tinggi
Jika anak ayam anda tersebar di sekitar luar perimeter brooder atau menjauhi mentol, suhu mungkin terlalu tinggi. Naikkan lampu haba beberapa inci inci dan / atau beralih ke mentol watt yang lebih rendah. Anak ayam akan diam dan anda mungkin melihat mereka terengah-engah dan kepala melabuh.

Suhu Terlalu Rendah
Sekiranya brooder terlalu sejuk, anak ayam akan duduk berkelompok secara langsung di bawah lampu haba. Mereka akan berasak-asak, tanda kesesakan. Turunkan lampu lebih dekat ke lantai brooder dan / atau masukkan di dalam watt yang lebih tinggi.

Masalah Lain

  • Anak ayam berkumpul di satu tempat di perimeter brooder menunjukkan mereka tidak selesa dan memerlukan siasatan. Pengedaran ini mungkin disebabkan oleh bunyi luaran yang menakutkan mereka atau pengagihan cahaya tidak sekata.
  • Kehangatan sangat penting untuk anak ayam bayi, tetapi keperluan mereka untuk haba buatan berkurangan ketika mereka meningkat usia.
  • Jadi bagaimana anda tahu jika brooder anda mempunyai suhu yang tepat untuk anak ayam baru anda? Selain mencatat kedudukan ayam anda di brooder, termometer adalah alat yang berguna. Anak ayam lebih suka suhu di bawah 35 darjah. Walau bagaimanapun, keperluan mereka untuk haba berkurangan kira-kira 3 darjah per minggu sehingga mereka berusia sekitar 10 minggu.