Ayam Kampung Pembaka

Tujuan program vaksinasi adalah untuk meningkatkan imunisasi untuk menahan serangan penyakit. Penyakit umum yang menjangkiti ayam secara amnya seperti penyakit berjangkit bronkitis, gumboro atau penyakit- penyakit lain yang boleh menyebabkan kematian kepada ayam. Penyebaran penyakit boleh terjadi oleh banyak faktor antaranya melalui percampuran dengan ayam yang berjangkit, melalui bekas makanan dan minuman, juga boleh melalui udara atau orang yang mengunjungi kawasan ladang.

Untuk mengurangkan risiko merebaknya penyakit secara serius, penternak perlu menjalankan program vaksinasi  ayam kampung. Pemberian vaksin perlu sesuai dengan umur ayam. Pada umumnya pemberian vaksin diberikan mulai umur 1-3 hari hingga ayam berumur 120 hari (4 bulan).

#Peringatan : minima satu minggu sebelum masa penyembelihan sebaiknya pemberian vaksinasi dihentikan agar daging terbebas dari kesan vaksin

Berikut program cadangan vaksinasi Ayam Kampung:

UMUR (HARI)

VAKSIN

TUJUAN

1-3

NDIB 01

(B1 Strain)

Mencegah penyakit ND (Newcastle Disease) dan IB (Infectious Bronchitis)

10

GAMBORO

Mencegah penyakit Gumboro (Infectiours Bursal Disease)

21

NDIB 02

(LaSota Strain)

Mencegah penyakit ND (Newcastle Disease) dan ID (Infectious Bronchitis)

30

Medivac Avian Influenza (A.I)

#Tidak diperlukan di Malaysia dan negara yang bebas A.I

Mencegah penyakit selesema burung

60

NDIB 02

(LaSota Strain)

Mencegah penyakit ND (Newcastle Disease) dan ID (Infectious Bronchitis)

120

*

*

 

 

 

Kebanyakannya pada umur 60 hari ayam sudah boleh disemelih. Untuk ayam yang disembelih pada umur 60 hari, maka vaksinasi hanya sampai umur 30 hari saja, atau dilakukan satu minggu sebelum masa disembelih. Jika pemeliharaan ayam kampung hingga berumur 120 hari maka pemberian vaksin pada umur 60 hari tetap dilakukan.