Avian Osteoporosis

Avian Osteoporosis penyakit Kelopak, Penyakit tulang rapuh, Penyakit tulang metabolik, Hyperparathyroidism sekunder pemakanan, Osteodystrophy Fibrous, Osteomalacia, Rickets Avian osteoporosis adalah salah satu daripada beberapa nama umum untuk penyakit tulang metabolik (MBD). Ia disebabkan oleh kualiti yang tidak baik atau diet tidak seimbang. Ia berlaku paling kerap pada anak ayam muda yang berkembang (di mana ia disebut sebagai 'rickets'), dan ayam tua (di mana ia dikenali sebagai 'kelopak lapisan kandang').

 

Tanda-tanda Klinikal Dipelihara dalam Burung Yang Terjejas

Burung terjejas mendapati sukar untuk berjalan, dan dengan itu, sangat enggan bergerak. Kaki mereka mungkin kelihatan sedikit cacat dan terdistorsi, sering membentuk kecacatan valgus. Mereka juga sangat terdedah kepada patah tulang.

Osteoporosis Avian adalah kebimbangan kebajikan teruk dalam ayam bertelur komersial, terutamanya yang disimpan dalam sangkar kecil seluruh kehidupan mereka. Di United Kingdom, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa 29% daripada ayam bertelur mempunyai sekurang-kurangnya satu tulang patah. Osteoporosis, dinamakan sempena latin setara untuk "tulang berliang", yang mengakibatkan penurunan kekuatan dan ketumpatan tulang. Ini menyebabkan tulang menjadi lemah. Sekali mereka lemah, ia tidak mengambil banyak untuk mereka pecah --- walaupun melompat turun dari perch bertiup mungkin berpotensi memecahkan kaki ayam dengan osteoporosis.

Sebab ayam sangat terdedah kepada osteoporosis yang berkaitan dengan telur meletakkan --- oleh itu ayam-ayam dengan kadar "pengeluaran telur yang tinggi" dengan demikian lebih rentan terhadap penyakit ini. Setiap kali seekor ayam meletakkan telur, ia mengosongkan tubuhnya (termasuk tulang) mineral penting, dengan salah satu kalsium yang paling penting. Kerugian mineral tulang bermula apabila ayam mencapai kematangan seksual, dan berterusan sepanjang hayat mereka selagi mereka bertelur. Peningkatan permintaan telur yang bertambah pada ayam moden, memerlukan peningkatan berkadar dalam jumlah kalsium dalam diet. Ini kerana komponen utama kulit telur adalah kalsium karbonat. Kalsium penting untuk pembentukan kulit telur serta kualiti dan ketebalan kulit. Jika ayam tidak disediakan kalsium yang mencukupi untuk memenuhi permintaan tinggi yang diperlukan untuk meletakkan telur, kalsium diambil dari tulang mereka. Keadaan ini boleh menjadi lebih teruk oleh kekurangan metabolik yang berkaitan dengan nutrien lain - seperti kuantiti fosfor atau vitamin D yang tidak mencukupi atau tidak seimbang dalam diet.

 

Tanda klinikal

-Tulang yang mudah patah

-Kelumpuhan

-Kelesuan

 

Pencegahan

-Pastikan ayam bertelur menerima makanan seimbang dengan kalsium tambahan. Memakan kalsium dalam zarahan, sama ada sebagai shell tiram atau granul batu kapur, boleh memanjangkan tempoh penyerapan kalsium pada waktu malam, yang mengurangkan pengurangan tulang medullary dan memanfaatkan kualiti kulit telur.

-Benarkan ayam banyak bebas

-Oral dengan 20 mg / kg ipriflavone dalam makanan.

-Memberi tambahan Omega 3 Asam lemak dalam diet- Kajian menunjukkan pengurangan ketara 40 hingga 60% dalam kadar pecah tulang tulang belakang, dan pengurangan yang sama dalam keparahan kerosakan.