Airsacculitis

Airsacculitis adalah penyakit berkaitan pernafasan yang lebih rendah dalam ayam, dan ditakrifkan sebagai keradangan satu atau lebih kantung udara. Sarung udara berfungsi sebagai bahagian penting sistem pernafasan ayam. Ayam mempunyai sembilan kantung udara, yang merupakan kantung seperti gelembung berdinding nipis yang berfungsi sebagai sistem untuk mengedarkan oksigen ke seluruh badan mereka. Terdapat empat kantung udara berpasangan (tisu serviks, tengkorak dan caudal, dan perut) dan satu kantung udara yang tidak berpasangan (clavicular). Kotak udara ayam yang berdinding nipis, dan tidak terlibat dalam pertukaran gas.

Apabila kantung udara ayam menjadi radang, ia menyebabkan mereka menebal dan mengumpul bahan yang berkhasiat atau kes dalam rongga kantung udara. Ini biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat, dan kurang biasa virus. Beberapa patogen yang paling biasa diasingkan daripada ayam dengan airsacculitis termasuk Escherichia coli dan Mycoplasma gallisepticum. Penyakit spesifik yang boleh menyebabkan airsacculitis termasuk:

Chlamydiosis Avian: Chlamydiosis Avian (AC) adalah penyakit pernafasan zoonosis ayam yang disebabkan oleh bakteria gram-negatif dari genus Chlamydia. Genus ini terdiri daripada 11 spesies berbeza dari keluarga Chlamydiaceae. Ayam lebih banyak dipengaruhi oleh C. psittaci, C. gallinacea dan C. suis. Tanda-tanda klinikal yang diperhatikan dalam ayam berbeza-beza bergantung kepada ketahanan keradangan klamid dan status imun burung. Tanda-tanda yang sering dilaporkan dalam ayam termasuk pelepasan hidung dan mata, kesukaran bernafas, cirit-birit, penurunan berat badan, mengurangkan pengeluaran telur dalam ayam, hiperthermia, kelesuan dan kebodohan.

Penyakit Newcastle (ND): Penyakit Newcastle adalah jangkitan virus yang sangat berjangkit bagi burung-burung tempatan dan liar di seluruh dunia. Memandangkan burung liar kadang-kadang boleh membawa virus, wabak boleh berlaku di mana sahaja unggas dibangkitkan. ND disebabkan oleh penyakit Newcastle disease (NDV), juga dikenali sebagai Avian paramyxovirus-1 (APMV-1). Keterukan ND bervariasi dan bergantung kepada faktor seperti: ketegangan virus, umur ayam (anak ayam muda lebih mudah), jangkitan serentak dengan organisme lain, tekanan dan status imun. Sesetengah strain virus menyerang sistem saraf, yang lain pernafasan, atau sistem pencernaan.

Penyakit pernafasan kronik (CRD): Penyakit pernafasan kronik (CRD), juga dikenali sebagai jangkitan mycoplasma gallisepticum (MG), dianggap sebagai salah satu patogen utama yang menyebabkan penyakit pernafasan dalam unggas. Ia cenderung berkembang secara perlahan dalam kawanan dan dikaitkan dengan tanda pernafasan yang progresif dan kronik. Ayam dengan penyakit pernafasan kronik sering menunjukkan tanda-tanda klinikal yang berkaitan dengan sistem pernafasan, termasuk tracheitis ringan, sinusitis, airsacculitis dan konjunktivitis.

Aspergillosis: Aspergillosis adalah penyakit kulat lazimnya ayam yang disebabkan oleh jangkitan dengan genus Aspergillus, yang terdiri daripada kira-kira 600 spesies yang berlainan. A. fumigatus adalah spesies paling terasing yang terpencil dari ayam yang dijangkiti. Aspergillosis ditunjukkan sebagai dua bentuk berbeza dalam ayam. Aspergillosis akut, juga disebut sebagai pneumonia brooder dicirikan oleh wabak yang teruk pada anak ayam yang baru menetas dan dikaitkan dengan morbiditi tinggi dan kadar kematian yang tinggi. Aspergillosis kronik, yang merupakan bentuk yang dibincangkan di sini, adalah penyakit yang biasanya berlaku pada burung dewasa yang hidup dalam persekitaran yang tidak berventilasi, berdebu atau berjaga.

Ornithobacteriosis: Ornithobacteriosis adalah penyakit ayam yang muncul, akut dan sangat menular, yang disebabkan oleh bakteria Ornithobacterium rhinotracheale. Ia menyebabkan penyakit pernafasan dalam ayam dan ayam belanda di seluruh dunia. O. rhinotracheale adalah berbentuk batang, gram-negatif, bakterium dengan beberapa serotip. Penyakit ini sering membuahkan hasil seperti pneumonia atau airsacculitis di kawanan yang terkena.

 

Tanda Klinikal

-Kemerosotan

-Batuk

-Kesukaran bernafas

-Pernafasan terbuka

-Tail-bobbing

-Kurang bergerak

 

Pencegahan

-Reka bentuk untuk pengudaraan yang mencukupi dan aliran udara yang baik di dalam kandang ayam

-Mengurangkan tekanan

-Mencegah burung daripada sejuk semasa cuaca sejuk

-Hanya beli ayam bebas mycoplasma

-Mencegah pendedahan kepada habuk

-Jangan gunakan katil berdebu atau sangat halus sebagai sampah untuk burung