Aflatoxicosis

Aflatoxins (AF) adalah kelas mycotoxins, yang dihasilkan oleh spesies Aspergillus (flavus dan parasiticus) dan Penicillium puberulum, yang sering dijumpai dalam ramuan yang digunakan untuk membuat makanan ayam. Makanan yang diketahui berisiko tinggi pencemaran aflatoxin termasuk jagung, cottonseed, kacang tanah, sorgum, kacang pokok, dan gandum. Terdapat empat aflatoxins utama yang membimbangkan: aflatoxin B1 (AFB1), B2 (AFB2), G1 (AFG1), dan G2 (AFG2); AFB1 adalah yang paling biasa dan aktif secara biologi.

 

aflatoxins

 

Tanaman boleh tercemar dengan aflatoxins semasa tumbuh di ladang, semasa penuaian, pengangkutan, pencampuran, atau semasa penyimpanan. Ia tumbuh dengan baik pada suhu 80 hingga 90 ° F (26.6 hingga 32.2 ° C), dan boleh bertahan pada suhu serendah 40 ° F (4.4 ° C). Acuan juga memerlukan kandungan lembapan yang tinggi, dan boleh muncul dengan kandungan lembapan 15%.

 

Peraturan Kerajaan

FDA dan EU mengawal jumlah aflatoxin yang terdapat dalam makanan manusia, makanan haiwan, dan bahan makanan haiwan.

-Untuk pemakanan anak ayam dan penanam, jagung, dan produk kacang tanah, tidak termasuk makanan biji kapas: Mesti mengandungi kurang dari 20 ppb

-Untuk meletakkan ayam pakan dan unggas matang yang lain: Harus mengandungi kurang dari 100 ppb

-Untuk hidangan cottonseed yang dimaksudkan untuk semua jenis dan umur ayam: Mesti mengandungi kurang daripada 300 ppb

Kesan buruk aflatoxin bergantung kepada umur, spesies, status pemakanan burung serta dos dan panjang masa ia dimakan. Aflatoxicosis merujuk kepada keracunan daripada pengambilan aflatoxins dalam makanan atau makanan tercemar. Aflatoxicosis akut dan kronik boleh berlaku, tetapi bentuk kronik adalah yang paling lazim. Aflatoxicosis kronik berlaku akibat daripada pengambilan tahap rendah aflatoxin dalam diet ayam. Kesan buruk yang timbul termasuk:

-Imunosupresi: Meningkatkan kerentanan kepada jangkitan sekunder oleh patogen oportunis.

-Mengurangkan keberkesanan vaksin: Menurunkan daya tahan terhadap patogen virus, meningkatkan risiko memperoleh penyakit yang mereka mendapat vaksin.

-Kerosakan saluran gastrointestinal: Menyebabkan hakisan dan pengerasan lapisan gizzard, mengakibatkan penurunan nutrien, pertumbuhan yang tidak stabil, sindrom berkaitan kekurangan nutrien, dan penukaran makanan diturunkan.

-Kerosakan hati: Tapak utama ketoksikan akibat aflatoxins adalah hati. Pendedahan menyebabkan lesi-lesi hepatik dan pembesaran hati serta hati berlemak.

-Kerugian pengeluaran: Mengurangkan pengeluaran telur dan kualiti telur dalam ayam-ayam bertelur dan telur-telur hatchable dalam ayam pembiakan.

 

Tanda-tanda Klinikal

-Kehilangan selera.

-Kehidupan tercemar dalam najis.

-Pertumbuhan terbantut.

-Kehilangan berat

-Berkerumun.

-Peningkatan kerentanan terhadap lebam dan tekanan haba.

-Pucat.

-Kematian mengejut dengan kepala yang terbalik dan kaki diregangkan ke belakang.

-Penurunan pengeluaran telur.

-Mengurangkan saiz telur.

-Kehilangan bulu.

-Kelesuaan.

-Pertumbuhan bulu kurang.

 

Pencegahan

-Meningkatkan kandungan protein mentah dan suplemen tambahan riboflavin, pyridoxine, asid folik dan choline menunjukkan kesan perlindungan terhadap aflatoxicosis.

-Antioksidan seperti BHT dan l-napthoflavone, vitamin C dan vitamin E menawarkan perlindungan terhadap genotoksia yang disebabkan oleh aflatoxin dalam kajian in vitro